Fitch verhoogt Turkije’s groeiprognose voor 2021 naar 9,2%


Internationaal kredietbeoordelaar Fitch Ratings verhoogde zijn groeiverwachting voor Turkije voor 2021 van 7,9% naar 9,2%. Fitch publiceerde deze cijfers in het septembernummer van zijn Global Economic Outlook Report.

In het rapport werd de groeiprognose van de wereldeconomie voor 2021 juist verlaagd. Fitch had in juni nog voorspeld dat de wereldeconomie met 6,3% zou groeien, maar stelde dit in september bij naar 6%. Aanbodtekorten zouden het herstelpercentage negatief beïnvloeden. Met name Amerika en China worden hierdoor geraakt. In het rapport staat dat de groeiverwachting van de Amerikaanse economie voor 2021 is verlaagd van 6,8% naar 6,2% en die van de Chinese economie van 8,4% naar 8,2%.

De groeiprognoses voor de eurozone, Turkije, Polen, Mexico, Rusland en Zuid-Afrika werden daarentegen verhoogd. Het rapport stelde de groeiprognose voor 2021 voor de economie van de eurozone bij van 5% naar 5,2%. De grootste groei wordt echter verwacht in opkomende economieën als Turkije, Polen en Zuid-Afrika.

Hoogste groeiverwachting in 10 jaar

Uit het rapport van Fitch blijkt dat het economisch herstel in Turkije doorzet en dat in 2021 waarschijnlijk de hoogste economische groei in 10 jaar zal worden gerealiseerd, namelijk 9,2%.
Fitch verhoogde zijn groeiprognose voor de Turkse economie eerder al van 6,3% naar 7,9%. Het momentum zal naar verwachting aanhouden en in 2023 leiden tot een groei van 4,5% na in 2022 iets te zijn afgenomen tot 3,5%.

Om de aandacht te vestigen op het feit dat stijgende inflatie gepaard gaat met de huidige sterke groeipercentages, werd in het rapport vermeld dat de inflatie zal vertragen, maar tot 2023 wel in de dubbele cijfers zal blijven. Fitch bepaalde de jaarlijkse inflatieprognoses voor Turkije op 17,2% in 2021, 13,4% in 2022 en 10,5% in 2023. Het rapport benadrukte wel dat inflatiedruk, veroorzaakt door knelpunten in de mondiale bevoorrading, de beleidsdiscussies kan beïnvloeden.

Tenslotte werd in het Global Economic Outlook Report van Fitch ook nog vermeld dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) naar verwachting haar activa-aankopen zal verminderen en de rente in 2023 tweemaal zal verhogen.