Turkije ziet internationale woningverkopen stijgen met 44%

Istanbul aerial cityscape with Bosporus view at sunset. Turkey


In 2021 steeg de internationale woningverkoop in Turkije met 44% ten opzichte van het voorgaande jaar.  Bijna 59.000 woningen kwamen in buitenlandse handen. Dankzij de stijging van de dollarkoers en het recht op staatsburgerschap bij aankoop boven 250.000 USD, bevindt Turkije zich in een zeer aantrekkelijke positie voor buitenlanders die er willen investeren in onroerend goed.

De internationale woningverkopen vertonen al enige tijd een stijgende lijn. In december 2021 werden in heel Turkije 7.841 woningen aan buitenlanders verkocht. Dat is ten opzichte van het aantal in november 2021 een stijging van 6% in slechts een maand tijd. In vergelijking met december 2020 is een stijging van maar liefst 77% te zien. In 2021 was het aandeel aan buitenlanders verkochte woningen 4% van het totale aantal verkochte huizen.

Buitenlandse investeerders geven bij aankoop van woningen de voorkeur aan grote steden en regio’s die opvallen door hun natuurlijke schoonheid, zoals kuststreken en bosgebied. Istanbul blijkt het meest aantrekkelijk met een aandeel van 45%. Antalya staat op een tweede plaats met 21%. Uit onderzoek blijkt dat Antalya, Mersin en Istanbul de regio’s zijn met de hoogste waardestijging in vastgoed.

Volgens gegevens van het technologie georiënteerde waarderingsplatform Endeksa.com is de jaarlijkse waardestijging in Antalya maar liefst 78% en ligt de gemiddelde verkoopprijs rond 639.000 TL. In Mersin stijgt de woningwaarde jaarlijks met zo’n 76% en wordt gemiddeld 484.375 TL voor een huis betaald. Istanbul noteert een jaarlijkse waardestijging van 74%. Daar is de gemiddelde verkoopprijs van een huis met 690.000 TL het hoogst. *

(* Bron: Endeksa.com)

No comment

Bir yanıt yazın